Tuesday, July 12, 2022

cara buat lempuk durian

Insyiraoleholehpekanbaru on Instagram Bisa ditebak dari namanya lempuk durian merupakan salah satu oleh-oleh khas Riau yang terbuat dari durian. Lempuk is a type of food made from durian.


Pin On Desi Zaiqa

Kacau sambil-sambil bila ada kerja stop dulu kemudian sambung kembali.

. 12 cawan gula putih. Masak di atas api sedang aduk-aduk hingga mendidih serta garam dan. Cara simpan bungkus macam bungkus coklat.

Sawasdee khaahari ini saya buat lempuk durian. Jam ni bila mak buat tu bila gula pasir dah cair dan durian dah tukar colour clear translucent tapi belum kental. 400-500 gram gula terpulang pada tahap kemanisan yang diingini.

-Masak hingga gula benar-benar cair dan tercampur merata dan air di durian menyusut. Tak heran di daerah ini banyak makanan ya. Hanya perlukan durian dan gula saja.

Masak kurang lebih 45-1 jam. Bahan-bahan yang dibutuhkan juga tidak banyak durian gula dan garam secukupnya. Buah yang memiliki rasa dan aroma yang khas ini membuat para penggemarnya tidak akan melewatkan makanan olahan dari durian ini.

Lempok Durian bisa diorder dan di kirim ke kota-kota di seluruh Indonesia kami melakukan pengiriman via JNE atau bisa juga melalui jasa pengiriman lain sesuai dengan permintaan. Bila musim durian ni aktiviti mengacau lempuk ni adalah perkara kena buat bila ada durian sedikit buruk. Cara Membuat Lempok Durian atau di Bengkulu disebut juga dengan Lempuk adalah sejenis dodol yang terbuat dari 100 daging buah durian duren yang segar dan berkualitas.

Buah durian diambil dagingnya saja. Letak gula cuma 2 senduk dam garam 1 sudu teh. Masukkan isi durian dlm periuk beserta gula ikut kemanisan tapi jgn terlampau byk gulanyer sbb bila sejuk dia keras masukkan secubit garam dan daun pandan.

Gula secukup rasa agak2 ikut manis yg kita nak. Panaskan wajan kuali besar masukkan daging durian. Usually durians that are not consumed or les.

Seorang pembuat lempuk durian Saripah warga Desa Jangkang Kabupaten Bengkalis mengatakan untuk membuat lempuk durian butuh waktu lebih kurang 4 jam. Untuk membuat lempuk durian ini meskipun bahannya mudah tetapi proses pembuatannya memakan waktu cukup lama. Namun ia perlu dimasak selama beberapa jam.

Tambah santan jadi gula durian kuah durian. Letak dalam roti sedap. Bengkulu adalah propinsi penghasil durian terbesar di Indonesia.

Dengan menggunakan api kecil kacau bahan2 yang dicampurkan tadi sehingga likat berkilat lebih kurang 30min-45min lagi lama lagi bagus sbb tahan lama lempuknyer. Hai assalammualaikumVideo kali ni Cik Orkid nak kongsikan resepi lempok durianCara membuat lempok durian confirm sedapLempok boleh makan begitu saja seba. Campur gula dan garam dengan daging buah durian.

Kemudian 25 biji dan 25 biji lagi. Sentiasa kacau ye kalau tak nnt dia hangit kat bahagian bawah tu. Jam makan dengan biskut cream crackerssedap.

Lempuk durian adalah kuliner Bengkulu legendaris. Yang mula kacau selama 4 jam dan yang kemudian tambah tolak 7 jam. Kacau gula api yang perlahan kalau kuat takut lempuk berkerak dan hangit kacau sampai biji durian tu terkeluar sendiri dari isi.

Asingkan isi durian n biji. Minum teh kosong tanpa gula. Masukkan kedua2 bhn kedalam kuali dan kacau dgn api perlahan.

Buat manis manis buah la. Tak pun bubur kacang. 15 biji durian ambil isinya sahaja.

Lempuk yang siap tak lekat dijari. Pembuatan lempok durian sangat mudah dan bisa dilakukan dalam skala rumahan. Kat orang hanya yang sabar dan rajin sahaja yang mempu membuat kuih tradisional ini.

Bolu Kemojo Oleh-oleh Makanan Khas Melayu Riau yang Wajib. Lempuk tahun ini mula-mula buat 20 biji sahaja. Bagaimana Nak Buat.

Salam lempuk mkan dengan durian.


Bongkar Rahasia Buat Dodol Ketan Legit Mudah Simpel Anti Gagal Youtube Ide Makanan Makanan Kue


Resep Es Cendol Fla Durian Oleh Dapur Adis Recipe Resep Beri


Our Journey Begins Kuih Ketayap Berinti Lempuk Durian

BERITA LENGKAP DI HALAMAN BERIKUTNYA

Halaman Berikutnya